Glavna vsebina | Iskanje

Oktal Pharma

Več o izdelku

Timijan in žajbelj Bronchostop® oralno pršilo 15 ml

www.bronchostop.si

Terapevtske indikacije:

Timijan in žajbelj Bronchostop® oralno pršilo je zeliščno zdravilo, ki se uporablja za simptomatsko zdravljenje vnetij v ustni votlini ali žrelu (kot so boleče žrelo, hripavost in težave s požiranjem), povezanih s prehladnim obolenjem. Je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj.

Sestava: tekoči ekstrakt zeli vrtne materine dušice (Thymus vulgaris L. in/ali Thymus zygis L., herba) (1:4 - 6), ekstrakcijsko topilo: 70% etanol (V/V); tekoči ekstrakt lista žajblja (Salvia officinalis L., folium) (1:4 - 6), ekstrakcijsko topilo: 70% etanol (V/V);

seznam pomožnih snovi: tekoči ekstrakt lista poprove mete (Menthae piperitae L., folium) (1:4 - 6), ekstrakcijsko topilo: 70% etanol (V/V), levomentol, natrijev saharinat (E954), hidroksipropilceluloza (E463), etanol, prečiščena voda;

Farmacevtska oblika: oralno razpršilo, raztopina. Bistra raztopina, rjave barve z značilnim vonjem in okusom.

Odmerjanje in način uporabe: Odmerjanje: Odrasli: razpršiti 1 do 2 razprška v ustno votlino in žrelo, 2- do 4-krat na dan. 1 razpršek = 126 mg = 0,14 ml. Pediatrična populacija: Zaradi nezadostnih podatkov se uporaba pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ne priporoča.

Trajanje zdravljenja: Samozdravljenje je omejeno na 7 dni, v nasprotnem primeru je potreben posvet z zdravnikom.

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom in farmacevtom

Kontraindikacije: Preobčutljivost na zdravilne učinkovine, na katero od rastlin iz družine Lamiaceae (usnatice) ali na katerokoli pomožno snov.

Posebna opozorila in varnostni ukrepi: 1 razpršek (0,14 ml) zdravila Timijan in žajbelj Bronchostop® oralno pršilo, raztopina vsebuje približno 75,7 mg 60-odstotnega etanola (V/V). Zaradi vsebnosti alkohola (približno 60-odstotni etanol (V/V)) ni primerno za uporabo pri bolnikih z odvisnostjo od alkohola. Zdravila se ne sme pršiti v oči ali nos. Zdravila se ne sme pršiti v ogenj. V primeru hripavosti ali težav s požiranjem, ki niso združene s prehladom, se mora bolnik posvetovati z zdravnikom. V primeru pojava dispneje, visoke telesne temperature ali gnojnega izpljunka, je potreben posvet z zdravnikom oziroma kvalificiranim zdravstvenim delavcem. To zdravilo vsebuje majhne količine etanola (alkohola), in sicer manj kot 100 mg na odmerek. Zaradi nezadostnih podatkov se uporaba pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ne priporoča.

Medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij: Študij medsebojnega delovanja niso izvedli. Zaužiti pripravki iz žajbljevih listov lahko vplivajo na učinek zdravil, ki delujejo preko GABA receptorja (npr. barbiturate, benzodiazepine), četudi vpliv ni klinično izražen. Zato se sočasna uporaba s tovrstnimi zdravili ne priporoča.

Plodnost, nosečnost in dojenje: Zaradi nezadostnih podatkov se uporaba med nosečnostjo in dojenjem ne priporoča. Podatkov o plodnosti ni na voljo.

Neželeni učinki: Bolezni imunskega sistema: Neznana: pri zdravilih, ki vsebujejo vrtno materino dušico, so poročali o preobčutljivostnih reakcijah (vključno z enim primerom anafilaktičnega šoka in enim primerom Quinckejevega edema). Bolezni prebavil: neznana: pri zdravilih, ki vsebujejo vrtno materino dušico, so poročali o želodčnih težavah. Zaradi vsebnosti alkohola se lahko na vnetem mestu nanosa pojavi pekoč občutek, ki je prehoden.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom: Kwizda Pharma GmbH, Effingergasse 21, 1160 Dunaj, Avstrija.

Zdravilo se izdaja brez recepta v lekarnah in† specializiranih trgovinah.

^ na vrh strani | Glavna vsebina | Iskanje